Menu

Velký kvíz. Jak dobře znáte Prahu?

17
Velký kvíz. Jak dobře znáte Prahu?

Připravili jsme pro Vás velký kvíz o pražské architektuře. Sestává ze 40 otázek a vždy je správná jen jedna odpověď. Chcete vědět jak jste na tom? Neváhejte se pustit do řešení. Upozorňujeme, že výběr otázek a budov je samozřejmě zcela subjektivní. Sestavila jej pro Vás Kateřina Racková. Pokud se Vám bude líbit, dočkáte se v budoucnu pokračování… Přejeme hodně zdaru.


1/ Tato vila bývá označována jako první funkcionalistická vila v Praze. Architektem je Evžen Linhart. Kde ji můžete nalézt?
a) na Hanspaulce
b) v Osadě Baba
c) na hradčanských baštách
d) na Malvazinkách na Smíchově


2/ Kde se v Praze nachází tato unikátní dřevěná modlitebna?
a) na rozhraní Podolí a Braníka
b) na Hradčanech
c) v Kinského zahradě
d) v Libni


3/ Na obrázku je chodba jednoho z největších vojenských areálů v Praze. O jaký objekt se jedná?
a) o budovu Generálního štábu armády v Dejvicích
b) o Vojenský historický archiv
c) o Invalidovnu v Karlíně
d) o bývalá vojenská kasárna v Karlíně


4/ Kde naleznete tyto malebné art decové domky?
a) Na Smíchově
b) na Vinohradech
c) ve Vršovicích
d) na Ořechovce


5/ Kdo je autorem tohoto kubistického unikátu na Rašínově nábřeží?
a) Josef Hofman
b) Josef Gočár
c) Josef Chochol
d) Josef Navrátil


6/ V jakém klášteře se nachází tento unikátní refektář?
a)ve Strahovském klášteře
b) v klášteře svatého Jiljí na Starém Městě
c) v Loretě
d) v klášteře svatého Jiří na Pražském hradě


7/ Kde naleznete tato krásná socialistická domovní znamení (dohromady jsou čtyři)?
a) na Ortenově náměstí v Holešovicích
b) v ulici Milady Horákové v Holešovicích
c) v ulici Pernerova v Karlíně
d) na Lyčkově náměstí v Karlíně


8/ Kde najdete tento působivý interiér od architekta Josefa Gočára?
a) V paláci Adria na Jungmannově náměstí
b) ve Stýblově pasáži na Václavském náměstí
c) v paláci Archa na Poříčí (bývalá Legiobanka)
d) v Lucerně


9/ Jaká vila je na obrázku?
a) Rothmayerova vila
b) Bílkova vila
c) Winternitzova vila
d) Mullerova vila


10/ Tento klášter veřejnosti běžně přístupný nebývá, ale nachází se v něm spousta utajených skvostů. Například tato rajská zahrada, která byla v minulosti takto zasklena. Napovíme, že zde dlouho sídlila Česká pošta. O který objekt se jedná?
a) jedná se o Emauzský klášter na Novém Městě
b) jedná se o klášter svatého Gabriela na Smíchově
c) jedná se o Zbraslavský klášter
d) o Velkopřevorství u kostela Panny Marie pod Řetězem na Malé Straně


11/ Kde se nachází tyto studentské koleje ve stylu socialistického realismu?
a) V Dejvicích
b) na Strahově
c) v Podolí
d) v Praze nikde, tato fotografie je z Ostravy


12/ Na kterém pražském sídlišti naleznete vůbec nejdelší panelák v Praze?
a) V Bohnicích
b) v Malešicích
c) Na Jižním Městě
d) na Pankráci


13/ Jaký palác je na snímku?
a) Sweet-Sporckovský
b) Martinický
c) Schwarzenberský
d) Arcibiskupský


14/ V jakém pražském hotelu mají toto reprezentativní lobby?
a) v Jaltě na Václavském náměstí
b) v Intercontinentalu na Starém Městě
c) v hotelu Pyramida na Břevnově
d) v hotelu International na Podbabě


15/ Ve které městské části naleznete tuto vodárnu?
a) na Vinohradech
b) na Letné
c) v Michli
d) v Podolí


16/ Tato socha se nachází v salonku Všeobecné fakultní nemocnice Na Bojišti. Téměř totožná pak na Národním domě v Prostějově. O autorovi prozradíme, že se jedná o jednoho z největších českých sochařů a bydlel v Bubenči. Kdo je oním autorem?
a) Ladislav Šaloun
b) Stanislav Sucharda
c) Otto Guttfreund
d) Josef Václav Myslbek


17/ Kde naleznete tento reprezentativní sál?
a) ve Vinohradském divadle
b) V Národním domě na Vinohradech (bývalý Dům železničářů)
c) v Národním Divadle
d) v Lucerně


18/ Tato malebná čtvrť byla založena již ve 14. století, za minulého režimu byla oblíbeným útočištěm umělců, spisovatelů a filmařů. Dodnes se v názvech domů často obejvuje slovo „zlatý“. O jakou čtvrť se jedná?
a) Malá Strana
b) Ořechovka
c) Nový svět
d) Vršovice


19/ Kde naleznete tuto dochovanou barokní bránu, která patřila k pražskému opevnění?
a) na Hradčanských baštách
b) na Smíchově
c) na Strahově
d) na Vyšehradě


20/ Kde můžete nalézt tuto pasáž?
a) v obchodním domě Kotva
b) v Adrii na Národní třídě
c) v domě naproti Adrii na Národní třídě
d) v obchodním domě My (dříve Máj)


21/ Který známý český architekt si postavil tuto vilu?
a) Antonín Turek
b) Pavel Janák
c) Jan Kotěra
d) Ladislav Machoň


22/ Kde naleznete tuto chudinskou kolonii?
a) na Slatinách na pomezí Michle
b) ve Střešovičkách
c) v srdci staré Bubenče
d) na Žižkově


23/ Kde stojí tento havířský kostelík, který sem byl přenesen za první republiky?
a) na Letenské pláni
b) v Šárce
c) v areálu letiště ve Kbelích
d) v Kinského zahradě


24/ Toto oblíbené pražské kino je již dávno zavřené, kde byste jej ale našli?
a) v paláci U Stýblů na Václavském náměstí
b) na Ořechovce
c) v podzemí Lucerny
d) na Nové scéně


25/ Tuto budovu ve stylu tudorovské anglické novogotiky naleznete na Novém Městě. Jaká instituce zde ale sídlí?
a) je zde soukromá poliklinika
b) dnes je opuštěná a stát se jí snaží prodat
c) je zde sanatorium a léčebna
d) je zde porodnice


26/ Tuto prvorepublikovou stavbu naleznete v Holešovicích, dnes v ní sídlí kanceláře firmy ALO. Jaký byl ale její původní účel?
a) byly to kanceláře vždy
b) byla zde firma vyrábějící konzervy
c) byly to patrové garáže
d) byla zde firma vyrábějící motorový olej


27/ Kde naleznete tuto funkcionalistickou vilu od Josefa Gočára?
a) v osadě Baba
b) na Hanspaulce
c) na Petřinách
d) v Podolí


28/ Další objekt je opět ve funkcionalistickém stylu. Byl vyprojektován na konci dvacátých let architektem Adolfem Foehrem a původně zde bylo hračkářství. Kde ho budete hledat?
a) ve středu města, přímo na Václavském náměstí
b) ve středu městě, v Provaznické ulici
c) v Dlouhé ulici
d) bohužel byl již zbořen


29/ Která slavná zahrada je na snímku? Napovíme, že zde měl ateliér Mikoláš Aleš.
a) Vrtbovká zahrada
b) Kinského zahrada
c) je to část Botanické zahrady
d) jde o zahradu Pražského hradu


30/ Ptát se, kde naleznete tuto zříceninu je příliš jednoduché.Odpověď je jasná: na Babě. K čemu ale objekt původně sloužil?
a) byly zde lázně
b) byla to viniční usedlost
c) opevnění pro střelce
d) hájovna


31/ Jakou funkci plnil tento objekt v Karlíně zcela původně?
a) budova rozhlasu
b) léčebna pro duševně choré
c) Národní dům
d) měšťanská škola


32/ Barrandovské terasy byly za první republiky oblíbených zábavním místem (nejen) pražské smetánky. Postavil je architekt Max Urban. Kdo byl ale jejich zadavatelem?
a) Vácslav Havel
b) Miloš Havel
c) Yvone Havlová
d) Václav Maria Havel


33/ Sídliště se v Praze stavěla již za první republiky a nejsou tedy socialistickým vynálezem. Kde naleznete tyto domy s otevřenými pavlačemi?
a) v Holešovicích
b) chcete nás oklamat, takto vypadá to zadní část Molochova na Letné:)
c) na Zelené Lišce
d) na Podbabě


34/ Víte, kde se vzala inspirace pro slavnou národní hru Fidlovačka? Její příběh se zrodil kousek od této hospody Na Slamníku. Kde ji najdete?
a) v Bubenči
b) v Dejvicích
c) je to pouze kulisa, atrapa vytvořená filmaři pro natáčení dokumentu, který půjde příští rok do kin
d) ve Stromovce


35/ O jaký objekt se jedná?
a) o novou odbavovací halu na letišti Václava Havla
b) o Trojský most
c) o novou tenisovou halu v Hostivaři
d) o stanici metra Střížkov


36/ Tyto malebné domky v národním stylu dnes najdete v Trojské zoologické zahradě a můžete se v nich občerstvit, původně ale byly postaveny zcela jinde. Víte kde stávaly až do sedmdesátých let?
a) byly součástí lázeňského areálu Pustevny
b) stávaly na letišti ve Kbelích
c) byly sem převezeny z Užhorodu
d) stávaly na letišti Ruzyně


37/ Kde se nachází tento židovský hřbitov?
a) na Žižkově v Mahlerových sadech
b) na Starém městě
c) na Malvazinkách na Smíchově
d) v Karlíně


38/ Kde naleznete tento jedinečný interiér od architektky Evy Jiřičné?
a) v kostele svatého Martina ve zdi na Starém Městě
b) v kostele Panny Marie pod Řetězem
c) v kostele svaté Anny na Starém Městě
d) v kostele svatého Jakuba Většího na Starém Městě


39/ Budova Betlémské kaple je replikou původní gotické stavby, ve které kázal mistr Jan Hus. Byla obnovena podle projektu architekta Jaroslava Fragnera. Kdy se tak ale stalo?
a) 1920-1922
b) 1930-1932
c) 1950-1952
d) 1960-1962


40/ Jaký stavební styl vidíte na obrázku?
a) geometrickou modernu
b) národní dekorativismu
c) modernu
d) kubismus

A teď pozor, bude následovat vyhodnocení!

5

4

3

2

1

Správné odpovědi jsou:
1A, 2A, 3C, 4D, 5C, 6B, 7A, 8C, 9C, 10B, 11C, 12A, 13B, 14D, 15A, 16B, 17D, 18C, 19A, 20C, 21C, 22A, 23D, 24B, 25D, 26C, 27A, 28B, 29A, 30B, 31C, 32D, 33C, 34A, 35D, 36B, 37A, 38C, 39C, 40D


40-30 bodů

Gratulujeme! Jste opravdu znalec a Prahu znáte jako svoje boty. Máte neuvěřitelná přehled o architektuře a jednotlivých pražských čtvrtích. Nezmátly Vás ani zapeklité otázky, letopočty či chytáky. Váš přehled je obdivuhodný.

30-20 bodů
Super výsledek! Možná jste párkrát tipl/a, občas je tam drobné zaváhání, ale kvíz byl velmi pestrý a Vy disponujete vynikajícím všeobecným přehledem. Nikdo prostě nemůže znát vše v Praze a Vy se v architektuře naší metropolu velmi dobře vyznáte.

20-10 bodů
Pořád dobrý výsledek. Přehled o Praze máte a určitě se neztratíte, možná vám některé otázky jen nesedly. A třeba jsme Vás naopak inspirovali k návštěvě míst a budov, o kterých jste dosud nevěděl/a.

10-0 bodů

Tohle už je slabší, ale nezoufejte. Teda pokud jste neměli úplnou nulu:)
Možná jsme se prostě netrefili do Vašich oblíbených budov a období, které máte rádi Vy. Každého zajímá něco jiného. Pokud by Vás ale přeci jen trápila neznalost některých lokalit a reálií, můžete se s našimi průvodci vydat na některou z kometovaných vycházek. Každopádně děkujeme za účast.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Příspěvek má 17 komentářů

  1. Flegrová Eva
    Flegrová Eva
    | |

    Kvíz se mi líbil, protože jsem až na tři otázky zodpověděla správně. Ale talé jsem hledala, kde zatrhnout Eva Flegrová.

    Reply
  2. Václav
    Václav
    | |

    Hezký kvíz, jen pozor na popis u obrázků… :)

    Reply
  3. Hanka
    Hanka
    | |

    Dobrý test, čekala jsem tak 10 správných a měla jsem 23, ale něco jsem fakt jen uhodla. Už v Praze nežiju 60 let, tak se to dá tolerovat, myslím :). Ale dověděla jsem se zajímavé věci, díky.

    Reply
  4. PN
    PN
    | |

    Přesně tak, my máme rádi papíry a papírové knihy, takže zatím pěkně postaru, byť jsou moderní technologie neúprosné:)

    Reply
  5. Doktor
    Doktor
    | |

    Krásný test, i když asi není pro každého. Já jsem dal za 30 a jsem rád.
    Když budou další, bude to prima. :)
    Děkuji a přeji krásné dny v Praze.

    Reply
    1. PN
      PN
      | |

      To je skvělý výsledek, gratulujeme!

      Reply
  6. Andrea Bláhová
    Andrea Bláhová
    | |

    Výborně, těším se na další test. Některé otázky ale byly dost lehké :-) Každopádně mám pouhých 33 bodů a stydím se :-) A dotaz: ty domy s otevřenými pavlačemi jsou přece i u nás v Holešovicích, ne? díky moc :-)

    Reply
    1. Tadeáš Beyer
      Tadeáš Beyer
      | |

      K otázce 33 já mám pocit, že podobné pavlačové domy jsou v Libni nedaleko Přádovy ulice.

      Reply
    2. PN
      PN
      | |

      Tyhle jsou konkrétně ze Zelené lišky, ale uznáváme, že obrázek je trošku matoucí a velmi podobné jsou i v Holešovicích. S pozdravem PN

      Reply
  7. Eva
    Eva
    | |

    Děkuji za velice zajímavý kvíz. Těším se na další část. Výsledek mne docela mile překvapil.

    Reply
  8. Jarmila Loužná
    Jarmila Loužná
    | |

    Kvíz je moc pěkný, už se těším na pokračování. Měla jsem 30 bodů, ale některé chybky byly fakt zbytečné!!
    děkuji

    Reply
    1. PN
      PN
      | |

      To jsme rádi, pokračování určitě bude, zatím sbíráme inspiraci. S pozdravem PN

      Reply
  9. Eva V.
    Eva V.
    | |

    Krásné, zajímavé, určitě udělejte pokračování :-)!!!
    Děkuji.

    Reply
    1. PN
      PN
      | |

      Určitě uděláme, jsme moc rádi, že se kvíz líbil. S pozdravem PN

      Reply
  10. Jana
    Jana
    | |

    Díky moc za kvíz, moc mě pobavil. Měla jsem sice jen 26 bodů, ale i tak jsem se dozvěděla mnoho nového.. Děkuji

    Reply
  11. Stáňa
    Stáňa
    | |

    Jak se to má vyplňovat? Nejde nic online zaklikávat.

    Reply
    1. Jana
      Jana
      | |

      Pište si odpovědi na papírek a pak si to zkontrolujte podle správných odpovědí dole. Je to jednoduché :-)

      Reply

Zanechte svůj komentář

Jméno
Jméno*
E-mail
E-mail *
Web
Web