Menu

Týdeník Pražský život – Trhy na Jiřáku

0
Týdeník Pražský život - Trhy na Jiřáku

Článek byl původně napsán pro portál CityBee

Náměstí Jiřího z Poděbrad, středeční odpoledne, právě se konají farmářské trhy. Mám dojem, že jsem se přenesl někam do Francie. Nejen, že na náměstí stojí spousta stánků a k tomu hraje hudba, jak je na farmářských trzích konec konců zvykem, ale navíc veselý gurmánský život lemují přilehlé podniky se svými zahrádkami, kdy přesně nevíte, kde je ta hranice… A tržní atmosféru dokreslují lidé posedávající nejen na zahrádkách, ale i na lavičkách a na trávě. Asi nikde v Praze nenajdete na tak malém prostoru tolik vyhlášených gastronomických prodejen. Odborně řečeno, stahují se sem pražští foodies.

Farmářské trhy

Mezi mezinárodními kuchyněmi Farmářských trhů vyhrává italská a maďarská. Najdete tu na více než jednom místě domácí těstoviny rozličných tvarů a formací, které si můžete nechat hned na místě uvařit a ochutnat s jedním z nabízených pest, to abyste věděli, co zakoupit domů. Aby zákazník nemusel pro čerstvé bylinky chodit daleko, tak stolečky místo karafiátů zdobí květináče s bazalkou. Maďarskou provenienci zastupují uzeniny, nakládané druhy zeleniny a škvarky větší než velké. Co na Jiřáku nechybí, jsou lisované šťávy ze všeho možného a nebo naopak vše možné z kozy.

Pro sladkomily jsou tu všechny ty dortíky z jejich odvážných snů, jako mrkvový dort, mandlový nebo švestkový dort, chocolate brownie a klasika farmářských trhů – ořechový Louskáček. Maso všech druhů, slané i sladké pečivo, sušené ovoce, uzeniny, vína, a na další nákup posilňující hotové pokrmy – i to je Jiřák…

Gastro lemující náměstí

Tak hned na doslech veselé hudby z tržiště je stylové Cafe le Caveau, které nabízí kromě vlastní samostatné pekárny také širokou nabídku specialit k vínu (včetně vína samotného) jako jsou vypiplané sýry, plněné bagety, quiche, ale co víc – cenově přívětivé „produkty boulangerie“ obložené lososem, proscuittem nebo kozím sýrem, ty konkrétně s úchvatně brusinkovým terčem.

Přes ulici je připravena konkurovat Casa Nostra, venku s čerstými květinami a vevnitř se stylově kostičkovaně prostřenými ubrusy a stylovým prodavačem. Nejvíc mě a mou vinohradskou kamarádku Petru zaujal, ač ne v italštině, ale snad i pravdivý slogan: „Ze všeho nejupřímnější je láska k dobrému jídlu“, což nemůžete zpochybnit při pohledu na naštosované italské uzeniny pod sklem s vévodící obří mortadelou. S jejich velemegadlouhými těstovinami to dělá fakt velkolepý dojem.

Řadu „neohraničených“ zahrádek doplňují další dvě, zaměřující se na víno a kávu, z nichž stojí za zmínku mamacoffee – ač minimalistická svým prostorem, velkolepá svou kávovou nabídkou. Na opačném konci náměstí se hlásí o slovo i francouzská kuchyně a sice svým typickým bistrem denního charakteru Milleme, prezentované jako Boulangerie, Patisserie a Café v jednom.

Lahůdky hned za rohem

Hitovkou posledního půl roku je Antonínovo pekařství v Laubově ulici, které i když nechcete, najdete podle dvou velmi „přitažlivých“ front. Sezónní záležitostí je točená zmrzlina, ne vanilkovo-čoko, ale tentokrát vanilkovo-rybízo s možností dotvoření – ořech, čoko nebo jásavým posypem, dle nálady čekajících. Vevnitř fronta prahne po obměňujícím se čerstvém pečivu, jež pekař peče za zády prodavačů. Jiní se těší na domácí polévku, masovou nádivku, jednoduchý chléb s pórkem nebo komplikovanější obloženku, což je místní specialita.

Zlatým hřebem, kvůli kterému sem cestují lidé (mimo jiné i já) přes celé město je údajně nejlepší Pho v Praze ve vietnamském bistru Pho Vietnam Tuan & Lan. A nebyl jsem tu sám, hned vedlejší spolustolovnící u poněkud nízkého a trochu nepohodlného pultu radostně hlásili, že sem také přijeli speciálně kvůli zdejší mimořádné pověsti této vyhlášené vietnamské polévky. A nejen to, v bistru skoncovali s nabídkami typu M1 – M68, zato se zaměřili na pár vysoce kvalitních jídel z čerstvých surovin. Nic smaženého – cítíte tu ryzí chuť vložených ingrediencí. Poněkud horší je to s jídelním prostředím, ale jsme v bistru a jde nám hlavně o požitek z jídla! V sezóně si ale můžete vzít jídlo do malé zahrádky před vchodem, nebo na lavičku přímo na Jiřák a pozorovat okolní cvrkot.

Kdo si víc potrpí na prostředí, ten si může odskočit přes náměstí za roh do restaurace Hanoi ve Slezské. Nenechte se odradit běžným zevnějškem, uvnitř vás za odměnu překvapí nečekaně příjemný a útulný interiér.

Beergeek (což by se dalo do češtiny přeložit jako pivní maniak) ve Slavíkově má ve svých regálech bláznivých (názvu obchodu odpovídajících) cca 500 druhů lahvových piv. Ty jsou pro snažší orientaci v policích označeny podle zemí. Cenová hladina vybraných pivních značek může směle soutěžit s jakostními víny z okolních vinoték. Přímo na místě si můžete u malého stolečku ve výloze ochutnat i čtyři různé druhy nevšedních piv točených.

Na rohu Ondříčkovy a Fibichovy otevřel v lednu italský šéfkuchař Riccardo Lucque gastronomické bistro inspirované světovými trendy Gastronomica La Bottega di Aromi, což je obchod a restaurace v jednom. Jedná se o odnož luxusnější Aromi pro slavnostnější posezení v Mánesově ulici. Bistro se spoustou italských dobrot má uprostřed bohatého bufetu navíc grilovací „rosticcerii“, kde nabízí jako specialitu podniku grilovaná kuřata. Nápaditý interiér bistra vás přímo vybízí, abyste si vytáhli své víno ze stěny, která odděluje váš stolek od ostatních.

Dobroty o kousíček dále

Na Vinohradské třídě v prvorepublikovém funkcionalistickém domě je i prvorepubliková Erhartova cukrárna, jak jinak než také ve funkcionalistickém stylu, včetně stropních svítidel a prodeje dortů na váhu (cena/dkg). Místo, kam Pražáci jen kvůli laskonkám nebo větrníku dokáží jet i přes celou Prahu. Specialitou je, jak jinak dort Erhart se zelenou krustou a nikdo nedá dopustit na zdejší proslavený marcipán.

Hned kousek šikmo naproti za rohem v Kolínské ulici je jediný skutečně autentický obchod se španělskými potravinami v Praze Toro Blanco, což potvrzují i v Praze žijící „španělští rodilí mluvčí“. Ten, komu se po návratu z dovolené stýská po Španělsku, si tu může udělat alespoň kulinářskou vzpomínku.

Když po Kolínské doběhneme až na Korunní, tak přímo na zastávce tram Perunova je hodně zajímavý podniček Pivo a párek, jehož služby přesně odpovídají názvu. Takže nejen že tu nabízejí 90 druhů lahvových piv z 20 regionálních pivovarů a k tomu šest druhů na čepu, ale nabídka se neustále mění, a záleží jen na hostech, jak rychle jsou schopni zkonzumovat sud daného druhu, aby se mohl narazit další s jiným. A hlavně mají své vlastní pivo s registrovanou značkou – „Velkopražské pivo“, původně vyráběné v bývalém Vinohradském pivovaru hned naproti. No pak je tady hodně párků, klobás a dalších dobrůtek k pivu z malých uzenářství. Obzvlášť lákavá je zahrádka uvnitř v útulném vinohradském dvoře.

Share Button
Print Friendly

Zanechte svůj komentář

Jméno
Jméno*
E-mail
E-mail *
Web
Web